Interview met Nard Kwast

Volgens een populair tv-programma in het recente Rembrandtjaar was hij
een van de meest getalenteerde amateurkunstschilders van Nederland. Inmiddels heeft Nard Kwast met succes zijn beroep gemaakt van schilderen in de stijl van oude meesters. Nard werkt inmiddels met Cobra, de watervermengbare olieverf van Royal Talens.

Meesterschilder Nard Kwast over het mooie van Cobra watervermengbare olieverf

Foto Nard Kwast 1.jpg

De passie voor tekenen en schilderen zat er al vroeg in, vertelt Nard (47). “Op school zat ik vaak meer te tekenen dan op te letten. Mijn tekeningen en cartoons kwamen op de voorpagina van de schoolkrant. Later illustreerde ik folders en maakte wenskaarten en illustraties. Toen ik een jaar of twintig was ontdekte ik de klassieke meesters uit de 17e, 18e en 19e  eeuw. Hun werk had zo’n impact op me dat ik nog maar één ding wilde: ook zo schilderen, met dezelfde ambachtelijke technieken. In de jaren 90 begon ik aan de Vrije Tekenacademie, maar die was voor mij teveel gericht op moderne kunst.”

Oude meesters naschilderen

Rond zijn 23e nam Nard privélessen in 17e-eeuwse schildertechnieken. Nard: “Die lessen vulde ik aan met veel zelfstudie en schilderijen analyseren. Vooral de manier waarop het werk van oude meesters precies in elkaar zit, de hele techniek, intrigeert me enorm. Door een schilderij tot in de kleinste details te bestuderen ontwikkel je jezelf pas echt goed. Zo begon ik veel bekende meesterwerken heel perfectionistisch na te schilderen. Ik zie een reproductie als een studie. Hoe zit iets in elkaar, hoe laat je een bepaald effect ontstaan? Je ontwikkelt heel snel technieken en nieuwe vaardigheden. Ik verslind trouwens nog steeds boeken over schilderkunst en zelf verf maken.”

Tweede in bekend tv-programma

Tot voor kort had Nard een baan als ambtenaar, maar die heeft hij definitief vaarwel gezegd. “Het was nu of nooit”, zegt Nard. “Als je mijn leven als een boek bekijkt, dan was het veel minder spannend geworden als ik het kantoorleven had voortgezet.” Het besluit fulltime te gaan schilderen begon met Nards’ deelname aan een populair tv-programma in het Rembrandtjaar 2019, waarbij de beste amateurkunstschilders van Nederland het tegen elkaar opnamen. Nard: “Door mijn succesvolle deelname gingen er heel veel deuren voor me open. Voor het oog van de tv-camera’s werken was vooral in het begin spannend, maar daar kwam ik overheen. En dat ik tweede werd gaf mijn zelfvertrouwen een boost. Ik werd steeds meer overtuigd dat ik vol voor een carrière als kunstschilder wilde gaan.”

Nard Kwast over Cobra

Als er íemand is met verstand van technieken en materialen is het Nard. Hij is inmiddels ook enthousiast over Cobra watervermengbare olieverf. Nard: “Ik wist al dat er zoiets bestond, maar tijdens een workshop in het Royal Talens Experience Centre maakte ik voor het eerst kennis met de kwaliteiten van Cobra. Ik moest wel even wennen aan de combinatie van olieverf met water. Maar om eerlijk te zijn, ik merk eigenlijk totaal geen verschil met traditionele olieverf. Ook de opvallend krachtige kleurenrijkdom was een aangename verrassing. De verf heeft een hele fijne textuur, niet te dik, precies goed. Ik krijg ook van anderen positieve reacties op Cobra. De deelnemers aan mijn workshop werken er graag mee.”

Nard Kwast foto 4.jpg

Zonder oplosmiddelen

De nieuwe generatie Cobra is een verfsoort die de schitterende resultaten oplevert die je alleen met olieverf kunt bereiken, maar dan zonder chemische oplosmiddelen als terpentine. “Een heel prettig idee,” vindt Nard: “Je staat natuurlijk vaak langdurig in je atelier. ’s Zomers kun je de ramen nog openzetten, maar in de winter is dat iets minder praktisch. Ook als je met groepen mensen werkt, waarbij veel verf wordt gebruikt, is het fijn dat er geen grote hoeveelheden oplosmiddelen vrijkomen. Dan hoef ik me geen zorgen te maken dat mensen gezondheidsklachten krijgen door oplosmiddelen.”

“Iedereen kan schilderen”

Nard geeft inmiddels steeds meer een persoonlijke touch aan zijn schilderkunst. Hij maakt ook werk in opdracht, gebaseerd op zijn liefde voor de oude meesters. In Nards’ Apeldoornse atelier zijn verbluffende Rembrandt reproducties te bewonderen -en te koop. Voor iedereen die ambachtelijke schildertechnieken onder de knie wil krijgen heeft Nard een boodschap: “Ik geloof dat iedereen kan schilderen. Als je denkt dat je het leuk vindt, probeer het dan gewoon. Mij lukten ook heel veel dingen niet, zeker niet toen ik nog maar kort een palet in mijn handen had. Schilderen is een kwestie van proberen, van doen. Toewijding is heel belangrijk om beter te worden. Die toewijding breng ik graag op anderen over.”