Interview met het laboratorium

“Kunstenaars willen creatief zijn zonder enige beperking en zijn zich steeds meer bewust van hun gezondheid en milieu. Onze visie is dat mensen om die reden steeds minder met schadelijke stoffen willen werken.”

Interview met het laboratorium over Cobra olieverf

Daphne van Mansom, Manager Productdevelopment Royal Talens

Waarom is Cobra ontwikkeld? Wilden jullie de ideale verf ontwikkelen?

In de jaren ’90 kwam het idee om een olieverf te ontwikkelen die verdunbaar zou moeten zijn met water. De karakteristieke eigenschappen van olieverf moesten behouden worden. Voordeel is dat je tijdens het schilderen geen gebruik hoeft te maken van oplosmiddelen en de penselen kan schoonmaken met water en zeep. Beter voor gezondheid en milieu.

Hoe verliep de ontwikkeling van deze nieuwe verf?

Het is een proces geweest van vallen en opstaan. De technologie stond niet stil en het lab van Royal Talens volgde alle ontwikkelingen op de voet. Door de jaren heen zijn er steeds weer verbeteringen doorgevoerd, waardoor het lab nu heel onbescheiden kan zeggen dat Cobra nu inderdaad dé ideale verf is met alle positieve eigenschappen; een kwalitatief zeer goede olieverf gemaakt met de nieuwste grondstoffen en de meest hoogwaardige pigmenten. We blijven de nieuwste ontwikkelingen op de voet volgen en de volgende ontwikkelingen voor het Cobra assortiment zitten alweer in de pen!

Cobra_blog_Lab.jpg

Hoe komt het dat je deze olieverf met water kan mengen?

De belangrijkste bestanddelen van olieverf zijn pigment en drogende olie. De olie in Cobra is gemodificeerd door middel van een emulgator, waardoor de olie zowel terpentine als water accepteert. Net als bij mayonaise, waar het eigeel er voor zorgt dat olie en water kan worden gemengd. Het eigeel is de emulgator in mayonaise. Ook bij de oude schildertechniek Ei Tempera werkte dat zo. Het is dus minder vreemd dan dat het lijkt. En het voordeel is dat de schadelijke oplosmiddelen niet meer nodig zijn.

Is Cobra vergelijkbaar met traditionele olieverf?

Cobra heeft alle eigenschappen van traditionele olieverf. Qua gevoel, viscositeit, penseelstreek, droging, behoud van kleur en glansgraad. Voor de duidelijkheid: er zit géén water in Cobra. Het verschil is alleen dat je met Cobra met water kunt werken en je materialen met water en zeep kunt schoonmaken.

Waarom is voor de naam Cobra gekozen?

De CoBrA beweging sluit 1 op 1 aan bij Cobra. Deze beweging heeft na de oorlog voor een revolutie gezorgd in de kunstwereld. Zij schilderden met olieverf, maar op een totaal vernieuwende manier: intuïtief, kleurrijk en zonder regels. Cobra olieverf zorgt ook voor een verandering in de kunstwereld; schilderen met olieverf, maar zonder oplosmiddelen, zodat ook op kunstacademies, in klaslokalen en binnen met olieverf kan blijven worden geschilderd. Met Cobra olieverf willen we een nieuwe beweging in gang zetten in de traditionele schilderkunst maar met behoud van het eindresultaat.

Wat is de toekomstvisie van het lab van Cobra?

Het kunstenaarslandschap verandert. Kunstenaars willen creatief zijn zonder enige beperking en zijn zich steeds meer bewust van hun gezondheid en milieu. Onze visie is dat mensen om die reden steeds minder met schadelijke stoffen willen werken. Als we met Cobra constant de technische ontwikkelingen bijhouden, hebben we steeds een streepje voor ten opzichte van de concurrentie.  Cobra zal uiteindelijk de eerste olieverf zijn die kunstenaars noemen, omdat het dé combinatie is van olieverf met het bijbehorende artistieke uiterlijk, maar dan beter voor gezondheid en milieu. We zien dat nu al in de cijfers gebeuren.
Wij denken dat over 50 jaar de schilderijen aan de muur zijn gemaakt met Cobra!
Het is de olieverf van de toekomst.